Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Маслен сладкиш с лимоново-лавандулов крем

Маслен сладкиш с лимоново-лавандулов крем

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Маслен сладкиш с лимоново-лавандулов крем4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Разкош, който ще надмине всичките ви очаквания - маслен сладкиш с невероятен крем"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 150 г
  • нишесте - 50 г картофено
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 100 г
  • краве масло - 100 г
  • прясно мляко - 100 мл.
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сол - щипка
  • лимонова кора - настъргана
  • за крема
  • прясно мляко - 300 мл.
  • жълтъци - 2 бр.
  • нишесте - 20 г
  • захар - 2 с.л.
  • лимонова кора - настъргана
  • лавандулови цветчета - 3 - 4 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омекналото краве масло разбийте с миксер до побеляване.

Прибавете едно след друго яйцата, все така разбивайки с миксера. Излейте прясното мляко и ароматизирайте с настъргана лимонова кора.

В купа пресейте брашното с щипка сол и бакпулвера. Добавете го на порции в течната смес.

За тази рецепта ви трябва тавичка с повдигнато дъно (виж снимката). Намажете с олио и набрашнете тавичка 28 см.

Изсипете сместа, изпечете сладкиша на 180 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за около 15-20 мин. Охладете готовия сладкиш на решетка.

Направете си крема. Излейте прясното мляко в малка тенджерка. Добавете захарта, лавандулата и щипка настъргана лимонова кора. Кипнете и отстранете съда от котлона. Извадете лавандуловите цветчета.

Разбийте в купичка жълтъците с нишестето и ги излейте в прясното мляко. Върнете съда на котлона, бъркайте докато кремът се сгъсти.

Полейте дъното на изпечения блат с няколко супени лъжици прясно мляко. Изсипете крема и подравнете. Посипете с кафява захар и карамелизирайте с горелка. Това последното по желание.

Да ви е сладко! Масленият сладкиш с лимоново-лавандулов крем е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: