Икономичен лападник с готови кори

Илиана ПървановаИлиана Първанова
Мастър Шеф
782
4k
4k
1k
3
29/06/2020
"Бързи и икономичен лападник, който изчезва за минути от тавата "
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо189
  • Преглеждания за месеца142
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • кори за баница - 6 бр. фини
  • лапад - 2 шепи нарязан
  • манголд - 1 шепа нарязан (шарен)
  • лобода - 10 листенца (бяла куча лобода)
  • щир - 10 листенца
  • тученица - 1 шепа листенца
  • пресен лук - 1 шепа нарязани перца
  • киселец - 5 листа
  • хималайска сол - ½ ч.л. на вкус
  • черен пипер - 2 - 3 щипки млян
  • шарлан - за намазване (слънчогледово масло)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чудесното на тази рецепта е, че може да използваме всякакви вкусни зеленини, които имаме изобилно в градината. В случая ще приготвим баницата с пресни листа: лапад, манголд, перца пресен лук и киселец, както и полезните плевели – щир, лобода (бяла куча) и тученица.

Измиваме зеленолистните и ги нарязваме на тънки лентички. Разбъркваме ги с ½ ч.л. хималайска сол и малко черен пипер. Каквито и зеленини да използваме, е добре общото количество плънка от нарязаните листа да е около 6 пълни шепи, тъй като ще правим 6 рула от 6 бр. фини кори и затова пълнежът за всяко руло трябва да е нито много богат, нито символичен.

Разстиламе фините готови кори. Намазваме първата кора с шарлан (нерафинирано слънчогледово масло) и разпределяме 1/6 от зелената плънка в лента по единия край на кората (по по-дългата страна, както е на снимката). Навиваме на руло – нито много стегнато, нито много рехаво.

Подреждаме рулата в кръгла тавичка, намазана предварително с шарлан. Редим ги в кръг (спирала), както се прави вита баница.

След като повторим същото и с останалите кори и плънка, намазваме рулата в тавата – отгоре с шарлан (с помощта на силиконова четчица), така че да няма сухи краища. Печем на 180 градуса за 15-20 минутки до златиста коричка.

Ако искаме лападената баница много хрупкава, поднасяме веднага след като я извадим от фурната. А ако искаме малко да омекне – няколко минутки след изваждането от фурната я покриваме с найлон и кърпа и малко след това вече е мекичка.

Поднасяме постната зелена баница още топла, нарязана на парчета / рулца. Тъй като има интересен силен градински вкус - чудесно се комбинира със свежа салата (шопска, млечна или др.).

Лесен градински и икономичен лападник с готови кори – бърза идея за един ароматен пролетно-летен обяд!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар