Начин на приготвяне
Сварете пилешките бутчета, обезкостете ги, а бульона прецедете. Ще ви е нужен поне литър от него.
Месото нарежете или накъсайте на хапки.
Загрейте на слаб/умерен огън олиото и маслото. Сложете скилидките чесън пресовани или фино настъргани. Разбъркайте за кратко, докато пусне аромата си.
Сипете брашното и бъркайте до светло златист загар (внимавайте да не прегори! )
Налейте бульона на струйка при непрестанно бъркане. За съвършено гладка консистенция аз разбирам с телена бъркалка.
Сложете сол и варете до сгъстяване на слаб до умерен огън 8-10 минути при често разбъркване.
Сложете месото и се заемете със застройката.
За нея разбийте яйцето и жълтъка със киселото мляко.
Сипете няколко черпака от фрикасето, за да се уеднаквят температурите, след това налейте обратно в тенджерата. Хубаво разбъркайте и оставете няколко минутки на изключен котлон или слаб огън.
Фрикасето не трябва да е много гъсто, нито прекалено рядко, затова ако правите по-голямо количество сос, сложете повече брашно.
В обратния случай просто доливайте още вода или бульон към пилешката манджа.
Сервирайте вкусното чесновото пиле фрикасе топло, като поръсите със ситно накълцан пресен чесън.
Пилето приготвено по този начин е много вкусно и сочно. Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни вкусотии за фрикасе като това класическо пиле фрикасе или фрикасето с кюфтенца.