Голяма пита охлюв със сирене

16/07/2020
"Една страхотна пита охлюв, от която всеки ще хапне в чест на прекрасния повод, заради който сте се събрали "
Приготвяне40 мин.
Готвене80 мин.
Общо120 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
20 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо833
  • Преглеждания за месеца132
  • Преглеждания за седмицата25
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена20

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обичам го това тесто, пък и то май не е безразлично откъм мен, тъй като се получават сполучливи питки.

Половината прясно мляко затоплям добре и в него разтварям 1 с.л. брашно, захарта и маята. Оставям да си утрои обема.

Яйцата разбивам с останалото прясно мляко, кисело мляко и олиото. Брашното пресявам със солта.

Когато маята е готова, я смесвам с яйчената смес. Всичко добавям към брашното и меся до получаване на меко нелепнещо тесто и мехурчета по него.

Оставям да втаса за 40-50 мин във фурната, загрята на 50 градуса, като след 30-та минута отварям вратата леко.

След това премесвам набързо и отделям малка топка от цялото тесто. Останалото тесто разточвам на правоъгълна кора с дебелина около сантиметър.

В единия край разрязвам с остър нож процепи, като не режа до края на кората, а оставям около сантиметър нерязано.

В плътната част пръскам обилно с олио, разбитите яйца и натрошавам обилно сиренето.

Него притискам леко и навивам на руло, като започвам от нерязаната част. Процепите остават най-отгоре. Сред това завивам на охлюв и слагам в тавичка, покрита с хартия за печене.

Малката топка разточвам на кора, от която с чаша изрязвам пет кръгчета, които поставям със застъпване, и завивам на руло. Така се получава розичката.

Останалото тесто правя на топчета и украсявам питката, както ми скимне.

Веднага след оформяне слагам в студена фурна, на дъното на която има съд с вода, и включвам на максимални градуси до леко зачервяване.

После покривам с хартия, намалявам на 180°C и пека общо за час. Вадя питката от фурната, пръскам с вода или мажа с масло. Завивам с кърпа и чакам да изстине.

Тогава я вадя от тавата на кърпа и след 5-10 минути завивам с кърпата и слагам в плик. Така питата се запазва мека по дълго време.

Пликът оставям отворен, за да не се задуши.

Пухкава, вкусна и ефектна голяма пита охлюв със сирене се получава!

Дебела дървена точилка
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дебела дървена точилка
6.16 лв.
Виж ››

Хубавата баница с тънки кори се точи с хубава дебела дървена точилка, така ще ви кажат всички, които разбират

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар