Начин на приготвяне
Картофите /пресните или френските мити не са подходящи/ сварих в подсолена с 1 ч.л. сол вода до пълно омекване. Още топли ги обелих и намачках с уреда с дупки.
Към тях добавих предварително разбърканите жълтъци, ситно настъргания лук, млякото, олиото, галетата, сиренето, кашкавала, копъра, магданоза, кимиона, черния пипер и сол на вкус.
Омесих и от сместа оформих 15 средно големи картофени кюфтенца.
Овалях ги в брашно и ги подредих на парче алуминиево фолио с цел да си спестя съдове за миене.
Белтъците разбърках в подходяща купичка. Котлона загрях на 4 от 6 степени на моята печка.
В тиган с незалепващо покритие /керамичен/ загрях не повече от половин пръст олио.
Не бива да плуват в мазнината. Кюфтенцата потопих от двете страни в белтъците и разположих в загрятата мазнина.
Оставих ги така, без да ги размествам, докато не започнаха да се запържват отдолу. С ловко движение ги обърнах и изпържих и от другата страна.
Така приготвих всички кюфтета и ги сервирах с млечно-чеснов сос, който приготвих от няколко лъжици гъсто кисело мляко, 1 пресована скилидка чесън /или на вкус/, ситно нарязан копър, сол на вкус и няколко капки зехтин.
Вкусните картофени кюфтета могат да се хапват и топли, и студени.
Добър апетит!