Начин на приготвяне
Разкошен вит тутманик със сирене, който ще се услади на всички любители на домашни закуски и милинки.
Прясното мляко се затопля леко и към него се прибавят захарта и маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се прибавят яйцата (без единият жълтък), солта, маслото, киселото мляко и прясното мляко.
Замесва се меко тесто за тутманик.
Прехвърля се в намаслена купа и се покрива със стреч фолио. Оставя се на топло да втаса.
Сиренето се натрошава и се обърква с яйцето.
Втасалото тесто се разделя на две равни части.
Едната част се разточва на кръг с диаметър 30 сантиметра. Намазва се с мекото краве масло и сиренето с яйцето. Покрива се с другата част тесто.
Разточва се на правоъгълник с размери 50/60 сантиметра.
Кората се навива на руло, което се разрязва на две през средата по дължина.
Едната част се навива на охлюв и се поставя в тава с размери 28 сантиметра.
По края него се навива и втората част.
Витият тутманик със сирене и яйца се оставя да втаса. Намазва се с отделеният жълтък, който е разреден с няколко капки олио и прясно мляко.
Тутманикът със сирене се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 35-40 минути.
Приятен апетит!