Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Вит тутманик със сирене и яйца

Вит тутманик със сирене и яйца

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2754k7162k1
Вит тутманик със сирене и яйца
Снимка: Христинка Колева
2 / 5
17/07/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4
"Всеки иска да си отчупи парченце от вития тутманик със сирене - и вие, нали"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • краве масло - 5 с.л. разтопено
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • прясна мая - 20 г
  • брашно - 600 - 650 г
  • за плънката
  • сирене - 250 - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • краве масло - 60 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разкошен вит тутманик със сирене, който ще се услади на всички любители на домашни закуски и милинки.

Прясното мляко се затопля леко и към него се прибавят захарта и маята.

Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се прибавят яйцата (без единият жълтък), солта, маслото, киселото мляко и прясното мляко.

Замесва се меко тесто за тутманик.

Прехвърля се в намаслена купа и се покрива със стреч фолио. Оставя се на топло да втаса.

Сиренето се натрошава и се обърква с яйцето.

Втасалото тесто се разделя на две равни части.

Едната част се разточва на кръг с диаметър 30 сантиметра. Намазва се с мекото краве масло и сиренето с яйцето. Покрива се с другата част тесто.

Разточва се на правоъгълник с размери 50/60 сантиметра.

Кората се навива на руло, което се разрязва на две през средата по дължина.

Едната част се навива на охлюв и се поставя в тава с размери 28 сантиметра.

По края него се навива и втората част.

Витият тутманик със сирене и яйца се оставя да втаса. Намазва се с отделеният жълтък, който е разреден с няколко капки олио и прясно мляко.

Тутманикът със сирене се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 35-40 минути.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: