Класическа гръцка мусака с патладжан

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
496
6k
1k
1k
3
26/07/2020
"Ако ви се хапва гръцка мусака, можем да го уредим веднага "
Приготвяне45 мин.
Готвене45 мин.
Общо90 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
24 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 751
  • Преглеждания за месеца415
  • Преглеждания за седмицата22
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена24

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкусна класическа гръцка мусака с патладжан, която е не по-малко вкусна от мусаката с картофи.

Нарежете патладжаните на големи филии. Посолете и оставете за 30 мин., докато се отцеди горчивата вода. Застелете голяма тава с хартия за печене. Намаслете хартията и наредете патладжаните върху нея. Полейте със струйка зехтин.

Изпечете патладжана на 200 градуса в предварително загрята фурна за 15-20 мин. Извадете тавата от фурната и покрийте с алуминиево фолио, за да се задуши зеленчукът. Нарежете една глава кромид лук на ситно. В тиган загрейте зехтин и запържете лука за няколко мин.

Добавете каймата и пържете, докато смени цвета си. Полейте с бялото вино. Овкусете с щипка черен пипер, щипка канела, щедра щипка магданоз и 1-2 гвоздейчете карамфил. Изсипете смлените домати.

Захлупете съда и гответе, докато сосът остане на мазнина. В тиган разтопете бучка краве масло. Запържете за кратко 2 с.л. брашно и излейте наведнъж студеното прясно мляко, като бъркате енергично с телена бъркалка, докато Бешамелът се сгъсти.

Овкусете със сол и настъргано индийско орехче. Полейте дъното на тавичка с 2-3 с.л. зехтин. Наредете половината от патладжана, изсипете всичкия сос и подравнете.

Наредете останалите патладжани, полейте с Бешамела и поръсете с настърган кашкавал, пармезан или друго сирене от този вид. В Гърция се използва кефалогравиера. Изпечете мусаката с патладжани на 200 градуса за 15 мин. Сервирайте топла гръцката мусака.

Да ви е сладко!

Дълбока тава с незалепващо покритие 32 см-23%
Приготвяй си тази рецепта в:
Дълбока тава с незалепващо покритие 32 см
28.00 лв.
21.56 лв.
Виж ››

Металната тава, с която може да готвите във фурна и върху котлон, е точно пред вас. Функционална, практична, удобна. Тава е с незалепващо покритие за още по-вкусни ястия и лесно почистване. Тава-мечта за всяка домакиня!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Maria Stoeva
Maria Stoeva
07.10.2020 09:17
Здравейте! Сготвих мусаката, но удвоих дозата на бешамела и добавих още 1 патладжан. Използвах обикновена кайма, смес от свинско и телешко месо. Към рецептата добавих и картофи, които сварих с кората. След като изстинаха картофите ги обелих и нарязах по дължина на шайби с дебелина не по-голяма от 5мм. Наредих ги в тавата на 1 ред - първи пласт на мусаката. Кашкавалът рендосах и 2/3 от него разпределих върху каймата, а останалата 1/3 върху бешамела. Добавих и малко настърган пармезан и върху каймата, и върху бешамела. Получи се истински гръцки шедьовър.
0
0