Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с тиквички и патладжан

Мусака с тиквички и патладжан

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84733453
Мусака с тиквички и патладжан
Снимка: Niki Zhelyazkova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Лятно предложение за вкусно хапване - мусака с тиквички и патладжан"

Необходими Продукти

  • тиквички - 4 бр.
  • лук - 6 големи глави
  • чесън - 6 скилидки счукан
  • моркови - 3 бр.
  • патладжани - 1 малък
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • кимион
  • копър
  • магданоз
  • сол
  • бульон - кубче
  • олио - 3 с.л.
  • за заливката
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • кашкавал - 1 шепа настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквичките, нарязани на кръгчета, посолени в купа, се подреждат на редове в правоъгълна тава, керемидообразно, със застъпване. Поръсвам ги с брашно и червен пипер, поръсвам леко със зехтин.

Слагам тавата в силна на 200 градуса фурна за 30 минути. През това време на котлона в тенджера с олио задушавам на слаб огън нарязаният на едри полумесеци лук, добавям и настъргания морков.

Задушавам ги на бавен огън до полуготовност, като разбърквам от време на време, да не загори.

Добавям и нарязаният на кубчета потладжан, продължавам задушаването до готовност и на патладжана. Добавям и подправките, копъра, счукания чесън, магданоза, кубчето натрошен бульон.

Хубаво разбърквам сместа с подправките и я изсипвам върху изпечените вече за 30 минути тиквички. Разпределям сместа равномерно и заглаждам.

Веднага в купа смесвам продуктите за заливката (3 яйца, 3 с.л. брашно, прясното мляко, настъргания кашкавал, наситнените магданоз и копър).

Заливката я разпределям равномерно върху задушената смес и допичам мусаката отново във фурната за 15 минути на 200 º до златисто! Много вкусно и леко лятно ястие!

Мусаката с тиквички и патладжан е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: