Начин на приготвяне
Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко с две щипки захар. Добавете 150 грама от брашното, разбъркайте на кашичка и оставете за 15 минути като покриете съда с кърпа.
Към шупналата смес сипете останалото брашно солта и маслото - на стайна температура или разтопено.
Замесете гладко тесто и отново го покрийте в купата за 30-40 минути, взависимост от топлината в помещението.
През това време си пригответе подправките с различни цветове в отделни купички. Можете да направите толкова цвята, колкото ви харесва, и толкова вкусове, колкото ви допада.
Аз използвах пресен магданоз, който накълцах на ситно, куркума на прах, сладък червен пипер и сушен копър. Освен това за овалване служи и кашкавалът, настърган, както и сиренето, което ако е много меко и не става за стъргане, може да се сложи във вътрешността на топчетата, които ще формираме впоследствие.
Премесете още веднъж втасалото тесто за две-три минути.
Отделете белтъка от жълтъка в две малки купички и ги разбийте поотделно с по една щипка сол.
Късайте от тестото топчета малко по-големи от орех, овалвайте в белтък и после в кашкавал, магданоз или сирене, а тези, които ще потапяте в сухите подправки, мажете предварително с масло.
Подреждайте топчетата във намаслена правоъгълна форма за кейк с вместимост 1-1.5 л. Може и в кръгла тавичка, разбира се.
Оставете шарения маймунски хляб да бухне за около 40-50 минути, след това обилно намажете с жълтъка, смесен с останалия ви белтък. Стръскайте леко, за да проникне яйцето между топчетата тесто.
Печете хляба в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 минути или до златист хубав загар.
Този маймунски хляб е разкошен и можете да разчупите още докато е топъл. Точно, защото е неустоим, у дома не го изчакваме никога да изстине, за да мога да нарежа и да се видят по- открояващо цветовете.
Опитайте го и вие и ще останете очаровани.
Добър апетит!