Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Аламинути»Гъби със зеленчуци по гръцки

Гъби със зеленчуци по гръцки

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Гъби със зеленчуци по гръцки
Снимка: Ivelina
1 / 2
06/08/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Супер рецепта за супер вечеря - гъби със зеленчуци по гръцки"

Необходими Продукти

  • чушки - 4 бр. червени
  • червен лук - 1 бр. нарязан
  • домати - 4 бр. средни /или 2 чаши цели чери/
  • гъби - 400 - 500 г
  • лимони - 1 бр.
  • чесън - 5 - 6 скилидки нарязани
  • зехтин - 1/4 ч.ч.
  • пушен червен пипер - 1/2 ч.л.
  • риган - 1 ч.л. сушен
  • мащерка - 1 клонче
  • сол - 1/4 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • босилек - 2 с.л. пресен, нарязан
  • маслини - 2/3 ч.ч. черни
  • сирене - 1/4 ч.ч. фета нарязано
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тази гръцка рецепта за гъби с пипер и билки е популярна и то с основателна причина!

Това зеленчуково ястие се приготвя много лесно и бързо. Може да хапнете като основно или като гарнитура към пиле и риба.

Има толкова много различни вкусове. Миксът от билки, чесън и зехтин изглежда прост, но наистина придава на зеленчуците прекрасен гръцки вкус.

Минимално миене на чинии, защото всичко е в един тиган и готово за 10-15 мин.

Възможност за промяна на тази гръцка рецепта е добавяне на пилешки гърди или бутчета без кожа, но не забравяйте да увеличите времето за готвене с 15 минути.

Може да замените пилето със сьомга или бяла риба като треска например. Можете да ги приготвите отделно и да добавите задушените зеленчуци, като гарнитура .

За диета без млечни продукти, пропуснете фетата!

Почистете гъбите, като отрежете края на стеблото, което е било в почвата.

Прекарайте гъбите под струя течаща вода, за да отстраните всички остатъци от пръст (гъби не се накисват). Изцедете ги и ги нарежете на тънки филийки.

Междувременно нарежете доматите или чери доматите на четири части. Почистете от семките чушките и нарежете на около 2 см парченца.

Загрейте зехтин в тиган. Добавете и лука, нарязан на малки парченца, и ситно нарязания чесън. Добавете чушките и гответе около 5 мин.

Добавете доматите (чери) и щипка сол, пушения червен пипер и билките риган мащерка (босилекът се слага накрая на готвенето). Добавете гъбите и черните маслини към вкусния аламинут.

Продължете готвенето на ястието с гъби в продължение на 10 минути, като разбърквате от време на време, докато се изпари водата, отделена от доматите. Добавете щипка лют червен пипер и черен пипер.

Сервирайте горещи гъбите със зеленчуци по гръцки.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: