Питка-проходилка

TediGoTediGo
Новак
28
175
35
52
24/08/2020
"Специална питка за прекрасен повод - първи стъпки "
Приготвяне30 мин.
Готвене30 мин.
Общо60 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
15 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо737
  • Преглеждания за месеца51
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена15

Необходими Съставки

  • кисело мляко - между 400 и 500 г
  • прясна мая - 1 кубче (40 г)
  • яйца - 2 бр
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 400 мл
  • брашно - около 1 кг
  • краве масло - за намазване
* мерки и количества
Питки

Начин на приготвяне

За тази уникална питка маята се разваря с киселото мляко.

Брашното се изсипва в голяма тава и се прави кладенче.

Счукват се яйцата в него, след това се добавя млякото и солта.

Добавяме и водата и започваме да замесва тестото. Трябва да се получи хубаво меко тесто. Оставяме тестото да втаса на топло.

Готовото тесто разделяме на 3 равни част.

Разточваме всяка от тях на еднакви кръгове. Мажем едната част с маслото и слагаме другата отгоре.

Мажем и нея с масло и слагаме и третата част. Мажем и нея с масло.

Кръговете нарязваме на 8 триъгълника. Всеки триъгълник навиваме на кифличка от широката част към тясната.

Подреждаме ги в тава, обилно намазана с олио или с хартия за печене на дъното.

Когато подреждаме питката-проходилка, трябва тънкият край да остане отдолу.

Покриваме с кърпа и оставяме отново да втаса.

След това мажем питката за прохождане с яйце или само жълтък и печем на 200 градуса в предварително загрята фурна.

Механично метално сито за хубаво тесто-6%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар