Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка-проходилка

Питка-проходилка

TediGoTediGo
Новак
2822837
Питка-проходилка
Снимка: Стела
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Специална питка за прекрасен повод - първи стъпки"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - между 400 и 500 г
  • прясна мая - 1 кубче (40 г)
  • яйца - 2 бр
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 400 мл
  • брашно - около 1 кг
  • краве масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази уникална питка маята се разваря с киселото мляко.

Брашното се изсипва в голяма тава и се прави кладенче.

Счукват се яйцата в него, след това се добавя млякото и солта.

Добавяме и водата и започваме да замесва тестото. Трябва да се получи хубаво меко тесто. Оставяме тестото да втаса на топло.

Готовото тесто разделяме на 3 равни част.

Разточваме всяка от тях на еднакви кръгове. Мажем едната част с маслото и слагаме другата отгоре.

Мажем и нея с масло и слагаме и третата част. Мажем и нея с масло.

Кръговете нарязваме на 8 триъгълника. Всеки триъгълник навиваме на кифличка от широката част към тясната.

Подреждаме ги в тава, обилно намазана с олио или с хартия за печене на дъното.

Когато подреждаме питката-проходилка, трябва тънкият край да остане отдолу.

Покриваме с кърпа и оставяме отново да втаса.

След това мажем питката за прохождане с яйце или само жълтък и печем на 200 градуса в предварително загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: