Моята Лютеница

Татьяна БаловаТатьяна Балова
Новак
110346627
Моята Лютеница
Снимка: Татьяна Балова
1 / 2
16/09/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
300 мин.
Общо
300 мин.
Порции
15
"Когато опитате тази лютеница, филийките хляб ще започнат рязко да намаляват една след друга"

Необходими Продукти

  • домати - 3 кг
  • червени чушки - 5 кг
  • чесън - 2 големи глави
  • моркови - ½ кг
  • олио - 1 ч.ч.
  • захар - 2 с.л.
  • оцет - 1 к.ч.
  • сол - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пускаме по няколко от доматите във вряла вода, след минута ги прехвърляме в студена.

Обелваме ги, нарязваме ги и ги смиламе с месомелачка или в блендер.

Сваряваме морковите под налягане и ги смиламе фино в блендер. Сваряваме чесъна на глави и го изстискваме от люспите.

Изтърбушваме чушките и ги изпичаме, като готовите прехвърляме в голяма тенджера с капак да се позадушат, за да може лесно да се белят.

В голяма плитка тава прехвърляме доматите и изпаряваме, докато от лопатката по дъното започне да остава трайна пътечка (най-лесно става във фурната на 200 градуса с вентилатор и леко открехната вратичка).

Обелваме чушките и също ги смиламе с месомелачка.

Прибавяме ги към доматеното пюре, прибавяме морковите, чесъна, подправките, разбъркваме добре, запечатваме в буркани и стерилизираме 20 минути.

По желание може да се добави малко варена или печена тиква (лютеницата ще стане по-мека на вкус и по-сладникава).

Може да добавим и смлян кимион, ситно нарязан магданоз, по една люта изпечена чушчица във всеки буркан с моята вкусна лютеница.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: