Начин на приготвяне
Накълцайте лука шалот и чесъна и ги запържете на слаб до умерен огън в половината масло и лъжица зехтин.
Сложете да се разтопи и останалото масло и сипете фино смлените лешници, като бъркате непрестанно, за да не загарят по дъното на съда. Ако това се случи, веднага дръпнете от котлона и намалете силата му.
Добавете още малко зехтин и налейте първо млякото, а после сметаната, при постоянно бъркане.
Гответе соса до сгъстяване на умерен огън. Гъстотата му може да се регулира и според вкуса ви - като добавите още мляко или сметана.
Подправете със сол, лимонов сок и малко черен пипер и поднесете масления сос за компания на птичи меса, риба или печени зеленчуци.
Отгоре поръсете с нарязани или счукани на едро лешникови ядки за разкош.
Накълцайте и зелени перца от пресния лук за свежест и цвят на френския маслен сос с лешник.
Добър апетит!