Солен рибен пай с картофи

Солен рибен пай с картофи

03/10/2020
"Имате и рибка, и картофи с разликата, че този път ще ги хапвате като рибен пай"
Приготвяне20 мин.
Готвене80 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо896
  • Преглеждания за месеца12
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • картофи - 4 бр.
  • риба - 350 - 400 г филе без кожа (мерлуза, риба меч, сьомга, пъстърва или др. по избор)
  • домати - 4 бр. средни
  • лук - 1/2 глава
  • чедър - около 200 г настърган
  • спанак - 80 г бейби листа
  • броколи - 1/2 глава
  • яйца - 2 бр.
  • краве масло - 50 г
  • зехтин - 40 - 50 мл
  • лимонов сок - 3 с.л. прясно изцеден
  • лимонова кора - 1 с.л. фино настъргана, жълтата част
  • сметана - 150 мл готварска
  • магданоз - 2 - 3 стръка
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сложете картофите да се варят в подсолена вода до пълна готовност. През това време си подгответе другите зеленчуци.

Доматите обелете и нарежете на дребно, броколите разчупете на розички, спанака измийте и оставете да се отцежда, а лука накълцайте на ситно.

2. Готовите картофи обелете, докато са топли и намачкайте с вилица или преса заедно с маслото, сметаната, черен пипер, сок и кора от лимон, сол и накълцан магданоз. Когато получите гладко картофено пюре, чукнете яйцата и разбъркайте до хомогенност.

3. Бланширайте броколите във вряща подсолена вода за 8-9 минути. Когато ги извадите, в същата вода за секунди може да потопите и свежите спаначени листа, за да се слегнат малко, но тази стъпка е по-желание.

4. Запържете лука в загретия зехтин и когато омекне, сложете доматите, сол и черен пипер. Бъркайте, докато сосчето се сгъсти.

5. На дъното на тавичка или съд за пай разпределете доматите, подредете броколите, посолете ги и след това сложете тънък пласт спанак.

6. Идва ред на рибата, нея нарежете на кубчета и разпределете върху спанака. Поръсете с малко сол, зехтин и настъргания чедър.

7. Най-отгоре върху рибния пай сипете и заравнете картофеното пюре с яйцата.

Пъхнете тавата в загрята на 200 градуса фурна и печете богатия солен пай около 30 минути на ниска решетка. Когато отгоре получите златист загар, соленият рибен пай с картофи е готов.

Добър апетит!

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар