Начин на приготвяне
Маята се залива с 100 мл от прясното мляко, леко затоплено, и се размива. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се поставят маята, яйцата без единият жълтък, солта, захарта, 2 с.л. олио и останалото мляко.
Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. Кравето масло се смесва с 50 мл олио. Разбърква се до хомогенност. Втасалото тесто се разделя на четири части.
Едната част се разточва на кръг с размер 30 см. Намазва се с мазнината и се поръсва с част от натрошеното сирене.
Разточва се следващата част от тестото и се поставя върху първата. Следва намазване и поръсване със сирене.
Така се процедира и с останалите части тесто, като последната кора не се маже с мазнина.
Кората се нарязва на ивици, които се усукват.
Първата усукана ивица се навива на охлювче. Поставя се в тава с размер 28-30 см. Покрай него се нареждат останалите усукани ленти.
Страхотният тутманик се оставя да втаса. Намазва се с отделеният жълтък, разреден с капки олио и прясно мляко.
Невероятният вит тутманик се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 40-45 минути.
Приятен апетит!
Коментари