Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Невероятен вит тутманик

Невероятен вит тутманик

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2754k7162k1
Невероятен вит тутманик5 / 5
04/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Всеки специален повод трябва да се отбележи с такъв вит тутманик - питка за благодат, здраве и вкусен ден"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • прясна мая - 10 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 800 - 850 г
  • сирене - 300 г
  • краве масло - 80 г
  • олио - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се залива с 100 мл от прясното мляко, леко затоплено, и се размива. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се поставят маята, яйцата без единият жълтък, солта, захарта, 2 с.л. олио и останалото мляко.

Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса. Кравето масло се смесва с 50 мл олио. Разбърква се до хомогенност. Втасалото тесто се разделя на четири части.

Едната част се разточва на кръг с размер 30 см. Намазва се с мазнината и се поръсва с част от натрошеното сирене.

Разточва се следващата част от тестото и се поставя върху първата. Следва намазване и поръсване със сирене.

Така се процедира и с останалите части тесто, като последната кора не се маже с мазнина.

Кората се нарязва на ивици, които се усукват.

Първата усукана ивица се навива на охлювче. Поставя се в тава с размер 28-30 см. Покрай него се нареждат останалите усукани ленти.

Страхотният тутманик се оставя да втаса. Намазва се с отделеният жълтък, разреден с капки олио и прясно мляко.

Невероятният вит тутманик се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 40-45 минути.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Виктория Бурова
Виктория Бурова
Ще го пробвам!
03.11.2020 18:51