Начин на приготвяне
Маята и захарта се разтварят в леко затоплената вода. Покриват се и се оставят за 10 минути.
Брашното се пресява със солта и в средата се прави кладенче, в което се сипва олиото, киселото мляко на стайна температура и едното яйце плюс белтъка на второто.
Омесва се гладко и еластично тесто, като се поръсва брашно, колкото е необходимо, докато спре да лепне по пръстите и плота. Не се прекалява с брашното, за да не става тестото твърдо.
Оставя се да втаса в намазнена купа, покрита с влажна чиста кърпа, около 1 час.
Бухналото тесто се премесва за минута и де оставя да почине 5 -10 минути, за да се отпусне. Разделя се на 5-6 равни части. Всяка от тях се разточва на тънка кора, маже се обилно с мас и върху нея се разпределя натрошено сирене. Ако нямате овче, разбира се може и краве.
Корите се навиват, по желание се усукват и се завиват под форма на охлюв в намазнена или покрита с хартия за печене тава. При мен диаметърът на тавата е 28 см.
Оформеният вит тутманик се оставя да втаса отново за около час или докато бухне.
От жълтъка, прясното мляко, щипка сол и малко олио се приготвя заливка. По желание може да се добави и втори жълтък към заливката. С нея първо се намазва тутманикът, за да сме сигурни, че навсякъде ще бъде покрит, после с остатъка се полива и разклаща внимателно, в никакъв случай рязко.
Фурната се включва да загреее до 180 градуса, а решетката се позиционира на едно ниво под средното.
През това време тутманикът ще си поеме от заливката.
Печете вития тутманик със заливка до златисто около 35 минути и се поднася все още леко топъл.
Добър апетит!