Начин на приготвяне
Предварителната подготовка на апетитното мезе включва варене на шкембето.
Сложете го в леко подсолена вода и го варете до готовност. Трябва да може да го бучните лесно с виличка. Като време може да отнеме около 2-3 часа.
Щом е готово, го изплакваме със студена вода и нарязваме на парчета.
Почистваме и нарязваме на ситно лука, чесъна и гъбите. В малко мазнина ги задушаваме до омекването им. Доливаме малка чаша вино и вода.
Разбъркваме и прибавяме нарязаното шкембе. Подправяме със сол и черен пипер на вкус.
Добавяме и суха чубрица.
Разбъркваме и оставяме около 20-30 минути на среден огън.
Щом течността е вече извряла, прехвърляме шкембето на фурна в тава и поставяме във загрята фурна. Запичаме за половин час.
Изваждаме тавата. Поръсваме с малко настърган кашкавал и връщаме отново за нови 10 мин.
Печено свинско шкембе може да се яде както топло, така и студено.