Начин на приготвяне
За рецептата използвам предварително сварени в подсолена вода свински уши и шкембе.
Ако имате тенджера под налягане, това би станало много бързо и лесно.
Ако не - си отделете поне 2 часа варене. Бульона прецедете и запазете за по-нататъшното готвене на селската шкембе чорба.
Сварените свинки продукти нарежете на парчета.
В подходящ съд (аз използвам дълбока тенджера) запържете в загрято олио брашното и червения пипер. Когато слагате брашното, не препълвайте лъжицата, за да не се получи прекалено гъста сместа.
Бъркайте енергично, за да не загорят. След една минута при тях добавете прясното мляко. Не спирайте да бъркате, докато не се образува гладка каша.
Ако тя се получи прекалено гъста, добавете малко вряла вода. Към тази смес изсипете и запазения свински бульон. Количеството на течност определете сами - трябва да се получи леко рядка чорба.
Отново не спирайте да бъркате енергично. Ако въпреки всичко все още има бучки, моят съвет е да ги мините с пасатор, за да не рискувате да развалите чорбата - тя трябва да е гладка.
Ред е да добавим и пресованите скилидки чесън и нарязаното на парчета свински уши и шкембе. Оставете на слаб огън около 20 минути да поврат заедно.
На финала приготвяме и застройката на чорбата от свинско шкембе и свински уши.
В отделен съд разбиваме само жълтъците от яйцата и киселото мляко. С черпак отливаме по малко от врялата чорба. Разбъркваме и доливаме отново. Щом и сместа на застройката стане почти вряла, връщаме обратно в тенджерата. Разбъркваме и след 5-6 минути изключваме котлона.
По желание при сервиране на чорбата от свинско шкембе и свински уши може да поднесете смес от лют пипер, чесън и оцет.
Коментари