Печено свинско шкембе

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k4
Печено свинско шкембе
Снимка: Аника Войт
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"Апетитно мезе от печено свинско шкембе, което може да си хапнете и топло, и студено"

Необходими Продукти

  • свинско шкембе - 500 г
  • гъби - 6 бр.
  • лук - 2 бр. стар лук
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 100 мл
  • кашкавал - за поръсване
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица - на вкус
  • мазнина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Предварителната подготовка на апетитното мезе включва варене на шкембето.

Сложете го в леко подсолена вода и го варете до готовност. Трябва да може да го бучните лесно с виличка. Като време може да отнеме около 2-3 часа.

Щом е готово, го изплакваме със студена вода и нарязваме на парчета.

Почистваме и нарязваме на ситно лука, чесъна и гъбите. В малко мазнина ги задушаваме до омекването им. Доливаме малка чаша вино и вода.

Разбъркваме и прибавяме нарязаното шкембе. Подправяме със сол и черен пипер на вкус.

Добавяме и суха чубрица.

Разбъркваме и оставяме около 20-30 минути на среден огън.

Щом течността е вече извряла, прехвърляме шкембето на фурна в тава и поставяме във загрята фурна. Запичаме за половин час.

Изваждаме тавата. Поръсваме с малко настърган кашкавал и връщаме отново за нови 10 мин.

Печено свинско шкембе може да се яде както топло, така и студено.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: