Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш Ден и Нощ

Сладкиш Ден и Нощ

Сладкиш Ден и Нощ
Снимка: Цветомира Иванова
2 / 4
14/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Ако ни питате дали обичаме повече деня или нощта, отговорът ще е и двете по равно - говорим за сладкиша, нали"

Необходими Продукти

  • черен шоколад - 1/2 бр.
  • Тъмно тесто
  • брашно - 200 г
  • краве масло - 125 г меко (на стайна температура)
  • захар - 2 с.л.
  • какао - 2 с.л.
  • Светло тесто
  • извара - 600 г (в случая е Олимпус)
  • нишесте - 2 с.л.
  • сладкарска сметана - 150 мл течна (в случая е Хопла)
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 150 г
  • ванилия - 1 - 2 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата за сладкиш Ден и Нощ зная от доста години, но скоро не бях го приготвяла.

Единственото, което промених е, че полях отгоре с черен шоколад и сметана на водна баня. Получи се вкусно.

Включваме фурната на 180 градуса да загрява. Приготвяме си форма с подвижен ринг, в която слагаме хартия за печене с диаметър 24 см.

За тъмното тесто смесваме в купа брашното, какаото и захарта. Слагаме мекото масло и с ръце започваме да размесваме, докато получим трохи.

За светлото тесто сипваме в друга купа изварата и нишестето. Добавяме сметаната. Разбъркваме добре.

Накрая прибавяме яйцата със захарта, които предварително сме разбили. Объркваме хубаво и слагаме ванилията.

В подготвената форма сипваме равномерно 1/2 част от трохите. Върху тях разпределяме светлото тесто. Завършваме като поръсваме с другата част от трохите.

Печем от 50 до 60 минути във фурната на 180 градуса. Проверяваме с клечка.

Оставяме изпечения ретро сладкиш да се охлади напълно и много внимателно го местим в подходящ поднос.

Понеже ми остана 50 мл от течната сметана и имах 1/2 черен шоколад, реших да направя украса.

Разтопих на водна баня шоколада, смесих със сметаната и с помощта на лъжица разпределих отгоре. Получи се чудесно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: