Начин на приготвяне
Рецептата за сладкиш Ден и Нощ зная от доста години, но скоро не бях го приготвяла.
Единственото, което промених е, че полях отгоре с черен шоколад и сметана на водна баня. Получи се вкусно.
Включваме фурната на 180 градуса да загрява. Приготвяме си форма с подвижен ринг, в която слагаме хартия за печене с диаметър 24 см.
За тъмното тесто смесваме в купа брашното, какаото и захарта. Слагаме мекото масло и с ръце започваме да размесваме, докато получим трохи.
За светлото тесто сипваме в друга купа изварата и нишестето. Добавяме сметаната. Разбъркваме добре.
Накрая прибавяме яйцата със захарта, които предварително сме разбили. Объркваме хубаво и слагаме ванилията.
В подготвената форма сипваме равномерно 1/2 част от трохите. Върху тях разпределяме светлото тесто. Завършваме като поръсваме с другата част от трохите.
Печем от 50 до 60 минути във фурната на 180 градуса. Проверяваме с клечка.
Оставяме изпечения ретро сладкиш да се охлади напълно и много внимателно го местим в подходящ поднос.
Понеже ми остана 50 мл от течната сметана и имах 1/2 черен шоколад, реших да направя украса.
Разтопих на водна баня шоколада, смесих със сметаната и с помощта на лъжица разпределих отгоре. Получи се чудесно!