Попска туршия

Иван КацаровИван Кацаров
Новак
47
765
161
113
15/10/2020
"Домашната попска туршия най-добре върви с домашна ракия - схващате ли намека"
Приготвяне60 мин.
Готвене360 мин.
Общо420 мин.
Порции15
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо14 775
  • Преглеждания за месеца14774
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е от Пловдивското село Труд.

Може да промените пропорцията на зеленчуците по ваш вкус. Майка ми, например, я прави с 5 кг карфиол, 3 кг зелени домати и по 1 кг моркови и камби, но аз я предпочитам с повече зелени домати, както я правеше баба. Важно е общото количество зеленчуци да е 10 кг, защото маринатата е за това количество.

1. Зеленчуците се измиват и нарязват. Карфиолът се реже на розички. Доматите се режат на полумесеци. Морковите се режат на кръгчета с дебелина около 3 мм. Камбите се режат на полумесеци.

Чесънът се обелва и по-големите скилидки се режат на 2 илли 3 парченца. Джинджифилът се обелва и се реже както морковите на кръгчета, но по-тънки около 1 мм. Лютите чушки се режат на колелца.

Листата и дръжките на целината се режат не много ситно.

2. Всички зеленчуци се слагат в голям съд и се разбъркват.

3. В суха тенджера се слагат бахар, черен пипер и дафиновите листа. Тенджерата се поставя на котлона за да се стоплят подправките и по този начин да отделят по-добре етеричните си масла в марината и да я ароматизират.

4. След краткото затопляне на подправките се добавят олио, оцет, сол и захар/мед. Маринатата НЕ трябва да завира, но без затопляне няма да се разтворят захарта и солта, затова затопляме и бъркаме.

5. Зеленчуците се заливат с топлата марината и се разбъркват добре.

6. Всичко трябва да престои около 6 часа (в моя случай за нощта) като периодично се разбърква. Зеленчуците, особено доматите, пускат и своя сок и се получава много вкусно мариноване.

7. Пълнят се буркани със зеленчуците и накрая маринатата се разпределя по бурканите.

8. Бурканите могат да се съхраняват на тъмно и хладно, може в хладилник или пък да се стерилизират.

9. Ако бурканите ще се стерилизират те се варят точно за 5 минути, отмерено от момента на завиране на водата. После се изваждат и се завиват с одеяло, за да се охладят постепенно. Стерилизираната попска туршия може да издържи дълго, но ние бързо ѝ виждаме сметката.

От дадените количества зеленчуци се получават 15 -17 буркана тип Омния от 700 мл.

ДОПЪЛНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ:

Тази туршия може да бъде и Попска салата. Тя е готова за консумиране буквално след началните 6 часа мариноване. Ако очаквате гости и искате да ги изненадате с една по-нетипична салата – пригответе ден предварително тази рецепта, като просто намалите количествата, например: 1 глава карфиол, 3-4 зелени домата, 2-3 моркова, 2-3 камби, малко чесън, джинджифил, целина, 1 дафинов лист, няколко зърна черен пипер и бахар. Марината тогава ще бъде в съотношение 1 част олио и 3 части оцет, малко сол, малко мед, 1 люта чушка за огън. Уникално вкусна салата и туршия! А как добре върви с домашна ракия...

Сполай Ви!

Дълбока емайлирана тенджера 12 л. с декор-10%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Дълбока емайлирана тенджера 12 л. с декор
42.00 лв.
38.00 лв.
Виж ››

Ако ви предстои готвене за някакво събитие, не се тревожете, защото емайлираната тенджера от 12 л ще ви се притече на помощ. Тенджерата има красива декорация и капак за удобно съхранение на храната.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар