Дюлева яхния

Иван КацаровИван Кацаров
Чирак
64
990
193
175
18/10/2020
"Какво друго бихме могли да направим с дюлите освен една вкусна дюлева яхния, която е наслада за душата"
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 923
  • Преглеждания за месеца40
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Представям Ви една от празничните рецепти на баба ми Катерина от Пловдивското село Труд.

1. Всяко от бутчетата разрязвам на две (кълка и „плешка“) и получавам 4 парчета.

2. Празът е нарязан ситно; морковите на колелца с дебелина 2-3 мм; целината и дюлите на средни по големина кубчета; магданозът на ситно, като дръжките и листата се режат отделно.

3. Запържвам месото от двете страни, до златисто и след това изваждам от тенджерата.

4. В същата мазнина слагам праз, моркови, целина, дръжките от магданоз и дафиновите листа да се задушават.

5. Когато те са готови (след около 5 мин.) добавям червения пипер, разбърквам и изчаквам леко да се запържи и той, но бързо добавям настърганите на ренде домати (или 2 суп.лъж. доматено пюре), за да не прегори пиперът и после да горчи.

6. Добвям дюлите и грах (моят е от консерва), посолявам и разбърквам всичко. Връщам месото като го подреждам върху зеленчуците и слагам виното. Изчаквам 1 минута на отворен капак да се изпари алкохолът, слагам щипка захар и след това затварям като оставям на тих огън да къкри за 5 минути.

7. Добавям гореща вода (около 500 мл), колкото да покрие зеленчуците и месото, подправям с черен пипер и оставям на тих огън до готовност на месото.

8. След около 20 минути размивам 2 суп.лъж. препечено брашно в малко вода и добавям към яхнията. Опитвам на вкус и при нужда добавям още сол, захар и черен пипер. Вкусът трябва да е леко сладък, с кисела нотка от дюлите и малко острота от пипера, а дафиновият аромат се развива последен и дава деликатен и ненатрапчив фон. Оставям още 5 минути на котлона.

9. Свалям от огъня и поръсвам с листата от магданоз.

10. Поднасям яхнията с пукани люти чушки, мариновани в ароматна смес от ситно нарязан магданоз, чесън, сол, мед, оцет и олио.

Дюлевата яхния е готова.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар