Дюлева яхния

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k274667
Дюлева яхния
Снимка: Иван Кацаров
2 / 5
18/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Какво друго бихме могли да направим с дюлите освен една вкусна дюлева яхния, която е наслада за душата"

Необходими Продукти

  • дюли - 2 - 3 броя
  • моркови - 2 - 3 броя
  • праз - 2 - 3 стръка
  • целина - 1 глава
  • грах - 300 г
  • пилешко месо - 2 бутчета
  • домати - 2 броя
  • бяло вино - 200 мл
  • препечено брашно - 2 с.л.
  • дафинов лист - 2 броя
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • захар - 1 голяма щипка
  • олио
  • магданоз - 1 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Представям Ви една от празничните рецепти на баба ми Катерина от Пловдивското село Труд.

1. Всяко от бутчетата разрязвам на две (кълка и „плешка“) и получавам 4 парчета.

2. Празът е нарязан ситно; морковите на колелца с дебелина 2-3 мм; целината и дюлите на средни по големина кубчета; магданозът на ситно, като дръжките и листата се режат отделно.

3. Запържвам месото от двете страни, до златисто и след това изваждам от тенджерата.

4. В същата мазнина слагам праз, моркови, целина, дръжките от магданоз и дафиновите листа да се задушават.

5. Когато те са готови (след около 5 мин.) добавям червения пипер, разбърквам и изчаквам леко да се запържи и той, но бързо добавям настърганите на ренде домати (или 2 суп.лъж. доматено пюре), за да не прегори пиперът и после да горчи.

6. Добвям дюлите и грах (моят е от консерва), посолявам и разбърквам всичко. Връщам месото като го подреждам върху зеленчуците и слагам виното. Изчаквам 1 минута на отворен капак да се изпари алкохолът, слагам щипка захар и след това затварям като оставям на тих огън да къкри за 5 минути.

7. Добавям гореща вода (около 500 мл), колкото да покрие зеленчуците и месото, подправям с черен пипер и оставям на тих огън до готовност на месото.

8. След около 20 минути размивам 2 суп.лъж. препечено брашно в малко вода и добавям към яхнията. Опитвам на вкус и при нужда добавям още сол, захар и черен пипер. Вкусът трябва да е леко сладък, с кисела нотка от дюлите и малко острота от пипера, а дафиновият аромат се развива последен и дава деликатен и ненатрапчив фон. Оставям още 5 минути на котлона.

9. Свалям от огъня и поръсвам с листата от магданоз.

10. Поднасям яхнията с пукани люти чушки, мариновани в ароматна смес от ситно нарязан магданоз, чесън, сол, мед, оцет и олио.

Дюлевата яхния е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: