Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична погача за Съединението на България

Празнична погача за Съединението на България

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k11k4k10k5
Празнична погача за Съединението на България
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
06/09/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • прясно мляко - 400 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • прясна мая - 1 кубче
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 1 кг + 100 г за доомесване
  • масло - 50 г за намазване на корите
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка сложете около 100 мл от топлото прясно мляко, маята, захарта и 2 лъжици брашно. Изчакайте да се активира, през това време разбийте яйчената смес, като отделите единия жълтък за намазване.

Пресейте брашното, прибавете и солта, направете кладенче, изсипете яйчената смес, после активираната мая. Замесете средно твърдо еластично тесто. Намажете го с олио и покрийте с домакинско фолио.

Когато втаса, разделете тестото на четири еднакви по големина части и една малка топчица колкото малка ябълка за розата по средата. Разточваме всяка топка на обла кора и я намазваме обилно с масло, без последната.

Разрязвате ги на осем части, като започвате от центъра, но не трябва да стигате до края (около 2 см трябва да не са разрязани в краищата на корите). Всяко листо хванете с два пръста и промушете отдолу нагоре и така всички ги съберете в центъра. С пръчица притиснете по средата на всяко листо, за да се разтворят другите части.

Направете място по средата като леко избутате листенцата. Там поставете направената роза, която се оформя, като от малкото топче тесто разточите кора и изрежете кръгчета с чаша, подредете ги на масата, като ги застъпите и навийте на руло.

С помощта на пръстите оформете крайните листенца, като ги поразтворите навън. Оставете питката да втаса след което намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 170 градуса.

Това е една Българска традиционна рецепта за Празнична погача с най-красивия Български символ Роза!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора Мещерова
Теодора Мещерова
Златни ръце имаш, Ваня! Честит празник!
06.09.2017 21:06
3
1
Покажи всички подкоментари