Начин на приготвяне
В купичка сложете около 100 мл от топлото прясно мляко, маята, захарта и 2 лъжици брашно. Изчакайте да се активира, през това време разбийте яйчената смес, като отделите единия жълтък за намазване.
Пресейте брашното, прибавете и солта, направете кладенче, изсипете яйчената смес, после активираната мая. Замесете средно твърдо еластично тесто. Намажете го с олио и покрийте с домакинско фолио.
Когато втаса, разделете тестото на четири еднакви по големина части и една малка топчица колкото малка ябълка за розата по средата. Разточваме всяка топка на обла кора и я намазваме обилно с масло, без последната.
Разрязвате ги на осем части, като започвате от центъра, но не трябва да стигате до края (около 2 см трябва да не са разрязани в краищата на корите). Всяко листо хванете с два пръста и промушете отдолу нагоре и така всички ги съберете в центъра. С пръчица притиснете по средата на всяко листо, за да се разтворят другите части.
Направете място по средата като леко избутате листенцата. Там поставете направената роза, която се оформя, като от малкото топче тесто разточите кора и изрежете кръгчета с чаша, подредете ги на масата, като ги застъпите и навийте на руло.
С помощта на пръстите оформете крайните листенца, като ги поразтворите навън. Оставете питката да втаса след което намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 170 градуса.
Това е една Българска традиционна рецепта за Празнична погача с най-красивия Български символ Роза!
Коментари