Начин на приготвяне
Брашното и солта се смесват с вода малко по малко, докато се получи тесто. Добавя се и малко мазнина към края на месенето.
Готовото тесто се завива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника да постои поне 2 часа.
За плънката на вкусния пай с тиквички се измива оризът и се слага да се свари с 1 ч.ч. вода.
През това време се обелват и настъргват тиквичките. Лукът се нарязва на дребно. Когато оризът е готов, се сваля от котлона.
В сгорещено олио се запържва за кратко лукът и се добавя захарта. Малко след това се прибавят останалите подправки, а след това и тиквичките.
Бъркат се 1-2 минути и се захлупват с капак. След още 1-2 минути се мах капакът и се прибавя оризът. Оставя се плънката на котлона без капак до готовност на тиквичките.
Ако накрая все още има течност в тенджерата, може да се изцеди и сухата плънка да се прехвърли в купа или дълбока чиния. Тук се добавя наситненият копър, ако се ползва. Оставя се да поизстине.
След това върху по-голямо парче хартия за печене или алуминиево фолио се поръсва брашно и там се разточва тестото.
В средата се разпределя плънката и краищата на тестото се прегъват навътре.
Чудният солен пай се слага да се пече в загрята на 160 градуса фурна първо само на долен реотан, а после и на двата.
Бележка: Същият този солен пай с тиквички и ориз може да се направи и с 2 намачкани сварени картофа вместо с ориз.