Френски хляб с квас

Мария БожиловаМария Божилова
Готвач
246
1k
733
287
3
26/10/2020
"Забравили сте да купите хляб - на ваше място нарочно нямаше да вземем, защото имаме чудна рецепта за френски хляб, която трябва да се изпробва"
Приготвяне120 мин.
Готвене480 мин.
Общо600 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо288
  • Преглеждания за месеца123
  • Преглеждания за седмицата16
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

  • домашен квас - 60 г
  • лимецово брашно - 120 г /за вторичен квас/ + 600 г
  • топла вода - 130 г /за вторичен квас/ + 300 г
  • морска сол - 1 1/2 ч.л.
  • зехтин pomace
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Домашният квас се разбърква с топлата вода за вторичен квас до получаване на хомогенна смес.

Прибавя се брашното за вторичен квас и се разбърква много добре до пълното разтваряне на брашното.

Купата се завива с фолио, което се надупчва, за да влиза въздух.

Оставя се за 4 часа, докато шупне и се появят балончета в сместа.

След като шупне, се прибавя останалата топла вода.

Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.

Останалото брашно се слага в купа, в която ще се разбърква.

Прибавя се морската сол и се разбърква много добре.

В средата се прави кладенче, в което се изсипва сместа.

Омесва се меко тесто с дървена лъжица.

Тестото се оставя да си почине.

След 15 мин се разбърква, като се прегъва като плик.

Тестото за този хляб с квас се оставя да престои 15 мин и отново се разбърква, като се прегъва като плик.

Това се повтаря три пъти, след което тестото се завива с кърпа и се оставя да втаса за 3 ч.

След като втаса, тестото се изсипва на набрашнена повърхност и се оформя топка с помощта на дървена шпатула.

След като се оформи на топка, тестото се слага в предварително намазана със зехтин тенджера с капак.

Тестото се оставя да престои под капак 30 мин.

Поръсва се с брашно и се разрязва с нож.

След това се слага да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 мин под капак.

След 30 мин капакът се премахва и френският хляб с квас се пече 30 мин на 180 градуса.

Форми за печене от алпака - 4 броя с декор-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Форми за печене от алпака - 4 броя с декор
44.00 лв.
33.88 лв.
Виж ››

Удобни и практични форми за печене 4 в 1, които можем само да ви препоръчаме

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар