Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Пирожки»Печени пирожки със солена плънка

Печени пирожки със солена плънка

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k2k4
Печени пирожки със солена плънка
Снимка: Аника Войт
1 / 3
26/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Лесна идея за приготвяне на солени пирожки - пак заповядайте"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 80 мл
  • суха мая - 1 ч.л.
  • захар - 1/2 с.л.
  • брашно - 200 г ( + - няколко лъжици)
  • масло - 60 г
  • яйца - 1 бр.
  • За плънката
  • картофи - 250 г
  • лук - 1 глава
  • олио - 1 с.л.
  • кашкавал - 100 г
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • За намазване
  • яйца - 1 жълтък
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Стоплете млякото до около 40 градуса. В него добавете малко брашно и маята. Разбъркайте и оставете на страни за около 10 минути.

Пресейте останалото брашното. В него добавете 1 яйце и разтопеното масло. Прибавете солта и захарта. На края сложете и активираната мая. Размесете до меко и еластично тесто. Завийте го с чиста кърпа и оставете на топло да втаса около час.

Сварете картофите в подсолена вода. Щом са готови, ги отцедете и обелете. Отделете настрани.

Лука обелете и задушете в загрятото олио.

Картофите намачкайте и объркайте с лука и настъргания кашкавал. Овкусете със сол и черен пипер.

Разточете тестото на тънко листо. Направете големи кръгове от него (използвах купа).

Сложете плънка във всеки кръг и запечатайте пирожките. Отгоре намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам.

Подредете в тава и печете в предварително зягрята фурна на 180 градуса до получаване на златист загар.

Да ви е вкусно с тези печени пирожки със солена плънка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: