Начин на приготвяне
Стоплете млякото до около 40 градуса. В него добавете малко брашно и маята. Разбъркайте и оставете на страни за около 10 минути.
Пресейте останалото брашното. В него добавете 1 яйце и разтопеното масло. Прибавете солта и захарта. На края сложете и активираната мая. Размесете до меко и еластично тесто. Завийте го с чиста кърпа и оставете на топло да втаса около час.
Сварете картофите в подсолена вода. Щом са готови, ги отцедете и обелете. Отделете настрани.
Лука обелете и задушете в загрятото олио.
Картофите намачкайте и объркайте с лука и настъргания кашкавал. Овкусете със сол и черен пипер.
Разточете тестото на тънко листо. Направете големи кръгове от него (използвах купа).
Сложете плънка във всеки кръг и запечатайте пирожките. Отгоре намажете с разбит жълтък и поръсете със сусам.
Подредете в тава и печете в предварително зягрята фурна на 180 градуса до получаване на златист загар.
Да ви е вкусно с тези печени пирожки със солена плънка.