Моята парена туршия

Моята парена туршия
Снимка: Кристиан Александров
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции
10
"На масата през студените месеци винаги трябва да присъства домашната туршийка"

Необходими Продукти

  • моркови - 2 кг
  • зелени домати - 2 кг
  • червени чушки - 1 кг
  • карфиол - 1 голяма глава
  • целина - 1/2 глава
  • целина листа - 2 стръка цели
  • корнишони - 2 кг
  • сол - 4 ч.л.
  • оцет - 1 л
  • вода - 2 л
  • олио - 1 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • бахар - 2 с.л.
  • черен пипер - 2 с.л. на зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока тенджера сипваме водата, оцета, олиото, захарта, солта, бахара и черния пипер.

Слагаме на котлона да кипне. Добавяме стръкчетата целина.

Нарязваме зелените домати, морковите, целината и корнишоните на тънки филийки в отделни съдове.

Начупваме карфиола на розички, а чушките нарязваме на едри парчета.

Бланшираме последователно морковите, целината, зелените домати, карфиола и чушките във врящата марината за по 3-4 минути. Изваждаме ги с решетъчна лъжица в една обща голяма и дълбока тава.

Добавяме и корнишоните, които не трябва да се бланшират.

Объркваме хубаво всичко и пълним бурканите почти догоре.

С черпак сипваме от горещата марината почти до ръба на бурканите.

Затваряме плътно капачките и стерилизираме чрез варене за 4-5 минути.

Прибираме бурканите с туршията на хладно и тъмно място.

Ако желаете, може да си оставите в една купичка за директна консумация парена туршия, защото и така е вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: