Начин на приготвяне
В дълбока тенджера сипваме водата, оцета, олиото, захарта, солта, бахара и черния пипер.
Слагаме на котлона да кипне. Добавяме стръкчетата целина.
Нарязваме зелените домати, морковите, целината и корнишоните на тънки филийки в отделни съдове.
Начупваме карфиола на розички, а чушките нарязваме на едри парчета.
Бланшираме последователно морковите, целината, зелените домати, карфиола и чушките във врящата марината за по 3-4 минути. Изваждаме ги с решетъчна лъжица в една обща голяма и дълбока тава.
Добавяме и корнишоните, които не трябва да се бланшират.
Объркваме хубаво всичко и пълним бурканите почти догоре.
С черпак сипваме от горещата марината почти до ръба на бурканите.
Затваряме плътно капачките и стерилизираме чрез варене за 4-5 минути.
Прибираме бурканите с туршията на хладно и тъмно място.
Ако желаете, може да си оставите в една купичка за директна консумация парена туршия, защото и така е вкусна.