Пълнена зелка по тракийски

Иван КацаровИван Кацаров
Чирак
59
943
198
138
27/10/2020
"Чудите се с какво е пълна зелката по тракийски - няма страшно, имате рецепта, която ще ви поведе стъпка по стъпка към приготвянето ѝ"
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
24 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо571
  • Преглеждания за месеца183
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена24

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Представям ви рецепта за гозба от пловдивското село Труд, която не се готвеше често, само по веднъж на сезон – един път с прясно зеле през есента и един път с кисело зеле през зимата. Може би затова всеки път когато имаше пълнена зелка на трапезата, за всички беше малък празник.

1. Кочанът на зелката се изрязва конусовидно и зелката се издълбава, като се оставя „стена“, дебела около 1 см. Заделяме и 1-2 от външните листа на зелката.

2. В мазнината запържваме праз, който е нарязан на ситно, и гъбите.

3. Добавя се булгурът и доматите и се подправя се със сол, черен пипер и смлян кимион. Може да се наложи да се добави малко вряла вода и се задушава всичко до готовност на булгура.

4. Зелката се посолява отвътре и се пълни с булгурената смес, а после поставяме в гювеч/гърне/йена глас или в тавичка. Отстрани разпределяме, ако има още плънка, и сърцевината, останала от издълбаването на зелката.

5. Зелка се покрива със заделените в началото листа. Добавяме малко вода (100 – 150 мл) и мазнина и вкарваме в СТУДЕНА фурна. Включваме на 150 градуса и забравяме за зелката 2 часа. Ако се готви в тава, е добре да се покрие с фолио през първия час, за да може зелката да се задуши добре.

6. По традиция постната гозба се сервираше в голяма тава по средата на масата, като зелката се разрязваше на парчета като торта и към нея имаше саламура от оцет и чесън.

Пълнената зелка по тракийски се правеше и с кисело зеле през зимата, но тогава първо зелката се обезсоляваше, като се поставяше във вряла вода за 5 минути, след това се вади, охлажда се и се издълбава.

Плънката е без домати (булгурът се вари само във вода) и без гъби, но има сланина (150 г), която е нарязана на парченца и предварително запържена, да пусне мазнина.

В тази мазнина се запържва праз, добавя се булгур, подправките и гореща вода. Когато зелката се напълни, отгоре се подреждат няколко ивички сланина, а след това се пече, както вече описах по-горе.

Нож за зеле с дървена дръжка-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Нож за зеле с дървена дръжка
2.30 лв.
1.77 лв.
Виж ››

Независимо дали обичате зелето на салата или гозба, пак ще трябва да го нарежете. Това е по-лесно отвсякога със специалния нож за зеле. Има удобна дървена дръжка и може да се ползва като белачка за плодове и зеленчуци.

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар