Пирожки с ябълки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пирожки с ябълки
Снимка: Yordanka Kovacheva
8 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
45 мин.
Порции
12
"Любимите пирожки с ябълки от детството се приготвят с вдъхновение, желание и с точната рецепта"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 280 - 300 г
  • мая - 15 г жива
  • вода - 90 мл
  • кисело мляко - 60 г
  • яйца - 1 бр. малко
  • краве масло - 15 г меко или полуразтопено
  • захар - 2 ч.л. с връх
  • сол - 1 щипка
  • олио - 1 с.л.
  • ванилова захар - 8 - 10 г
  • Плънка
  • ябълки - 1 бр. голяма
  • захар - 3 с.л. с връх
  • краве масло - 20 - 25 г
  • бренди - 1 капачка /силно ароматно/
  • сок от лимон - 3 с.л. /или от лайм/
  • олио - за пържене
  • пудра захар - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сигурно няма човек, на когото пирожките не навяват благи спомени. Те са разкошни, меки и вкусни и могат да бъдат приготвени с различни плънки - сладки или солени.

Също така вместо да се пържат, те могат и да се изпекат във фурна, като се намажат предварително с разбито яйце.

Тези сладки пирожки от моето детство са пържени, така ги помня. Хапваха се топли и бяха меки отвътре, с тънка хрупкава коричка отвън. А пълнежът им е от ябълки - ароматни и вкусни беше направо вълшебство.

Пирожките в тази рецепта са точно такива.

Ето и как да ги приготвите:

Разтворете маята и захарта в леко затоплената водичка. Докато шупва, си пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете яйцето, леко разбито с щипка сол, след това маслото, киселото мляко и накрая шупналата мая.

Замесете гладко тесто за пирожки, като може да се наложи да му добавите още брашно, докато спре да ви лепне и стане лесно за оформяне. Оставете го да почине 30 минути, покрито с чиста, памучна кърпа.

През това време обелете и настържете ябълката. Аз използвах една голяма, но може и две по-малки или средни. Веднага поръсете със сок от 1/4 лимон или 1/2 лайм, и захарта.

Изчакайте да пусне течност и тогава прибавете 20 грама масло и сложете на умерен огън. Бъркайте докато течността се редуцира, а ябълката омекне и започне да се карамелизира. Сипете капачка бренди и отново бъркайте още минута две. Оставете плънката да поизстине.

Разточете отпусналото се и леко бухнало тесто върху набрашнен или намазнен плот, на кора с дебелина 3-4 мм. Изрежете с ринг или чаша кръгчета с диаметър 9 см. Изрезките съберете в топка и оставете да се отпусне, докато оформяте първата партида.

Слагайте по лъжичка от ябълките, разстилайки леко без да стигате до краищата на кръгчето. Хванете от два края и ги съберете прищипвайки добре и формирайки нещо като гребенче. Хубаво запечатвайте, за да не излиза плънката.

Процедирайте по същият начин и с остатъка от тестото.

Готовите пирожки с плънка подредете върху леко набрашнен плот или тава, за да не залепнат и ги намажете с малко олио, за да не хващат коричка.

Ако ще ги печете директно, си ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги за 20 минутки.

Загрейте обилно количество олио на умерен огън-5-6-та степен от 9. Изпържете до златисто чудните пирожки с ябълки и ги изваждайте върху кухненска хартия, която да абсорбира излишната мазнина.

Поднесете топли, като по желание поръсите с пудра захар. Аз ги предпочитам без нея, но всеки има различен вкус, така че вие си изберете.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Много интересна рецепта. Нещо различно, което се харесва вкъщи.
10.11.2020 11:39
2