Начин на приготвяне
Сигурно няма човек, на когото пирожките не навяват благи спомени. Те са разкошни, меки и вкусни и могат да бъдат приготвени с различни плънки - сладки или солени.
Също така вместо да се пържат, те могат и да се изпекат във фурна, като се намажат предварително с разбито яйце.
Тези сладки пирожки от моето детство са пържени, така ги помня. Хапваха се топли и бяха меки отвътре, с тънка хрупкава коричка отвън. А пълнежът им е от ябълки - ароматни и вкусни беше направо вълшебство.
Пирожките в тази рецепта са точно такива.
Ето и как да ги приготвите:
Разтворете маята и захарта в леко затоплената водичка. Докато шупва, си пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете яйцето, леко разбито с щипка сол, след това маслото, киселото мляко и накрая шупналата мая.
Замесете гладко тесто за пирожки, като може да се наложи да му добавите още брашно, докато спре да ви лепне и стане лесно за оформяне. Оставете го да почине 30 минути, покрито с чиста, памучна кърпа.
През това време обелете и настържете ябълката. Аз използвах една голяма, но може и две по-малки или средни. Веднага поръсете със сок от 1/4 лимон или 1/2 лайм, и захарта.
Изчакайте да пусне течност и тогава прибавете 20 грама масло и сложете на умерен огън. Бъркайте докато течността се редуцира, а ябълката омекне и започне да се карамелизира. Сипете капачка бренди и отново бъркайте още минута две. Оставете плънката да поизстине.
Разточете отпусналото се и леко бухнало тесто върху набрашнен или намазнен плот, на кора с дебелина 3-4 мм. Изрежете с ринг или чаша кръгчета с диаметър 9 см. Изрезките съберете в топка и оставете да се отпусне, докато оформяте първата партида.
Слагайте по лъжичка от ябълките, разстилайки леко без да стигате до краищата на кръгчето. Хванете от два края и ги съберете прищипвайки добре и формирайки нещо като гребенче. Хубаво запечатвайте, за да не излиза плънката.
Процедирайте по същият начин и с остатъка от тестото.
Готовите пирожки с плънка подредете върху леко набрашнен плот или тава, за да не залепнат и ги намажете с малко олио, за да не хващат коричка.
Ако ще ги печете директно, си ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги за 20 минутки.
Загрейте обилно количество олио на умерен огън-5-6-та степен от 9. Изпържете до златисто чудните пирожки с ябълки и ги изваждайте върху кухненска хартия, която да абсорбира излишната мазнина.
Поднесете топли, като по желание поръсите с пудра захар. Аз ги предпочитам без нея, но всеки има различен вкус, така че вие си изберете.
Да ви е сладко!
Коментари