Начин на приготвяне
Отделете жълтъка или белтъка на едно от яйцата за намазване - по ваше желание, и заедно с другите две яйца ги разбийте леко с вилица и изсипете в контейнера на машината.
Сипете захарта в прясното и кисело мляко, разбъркайте и затоплете леко, след което изсипете при яйцата.
Добавете маслото, олиото, ванилията, лимоновата есенция, ракията, пресятото брашно, солта (за предпочитане е брашното да е екстра качество) и най-отгоре сложете маята.
Поставете контейнера в машината и включете на програмата за ТЕСТО.
Наблюдавайте процеса на замесване и ако е необходимо, добавете още брашно да се получи гладко тесто - но не твърдо, след 20 минути изключете машината и рестартирайте отново програмата ТЕСТО (пуснете я отново) и я оставете до края.
От полученото тесто си направете козунаци, козуначени рула или козуначени кифлички.
Аз го оплетох, като в плетките едната има шоколад, другата е с сушено грозде (което е предварително разкиснато за да е меко), другата с локум.
След като се направи на форма, се оставя в загрята фурна на 50 градуса да увеличи обема си, после козунака, омесен в хлебопекарна и опечен в фурната, се пече на 160 градуса.