Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Пухкав козунак в хлебопекарна

Пухкав козунак в хлебопекарна

Галя НиколоваГаля Николова
Готвач
1992k5693
Пухкав козунак в хлебопекарна
Снимка: Галя Николова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Постъпете като практичните домакини, оставете на машината да свърши по-голямата част от работата, а вие оберете овациите и благодарностите"

Необходими Продукти

  • мляко - 125 мл
  • яйца - 3 бр.
  • масло - 125 - 150 г разтопено
  • брашно - 500 г
  • захар - 150 г
  • ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
  • лимони - 1 бр.
  • мая - 10 г суха
  • жълтъци - за намазване
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Продуктите се слагат в строго определен ред: разбиват се леко яйцата и се прибавя топлото мляко, излива се в кошничката.

След това се прибавят пресятото брашно, захарта, лимоновата кора и ванилиите.

Прави се кладенче в брашното и се слага маята, предварително смесена с малко вода и брашно да втаса.

Ако се прави на отложен старт, се слага суха мая. Меси се, когато се достигне до пълно омесване, се отваря капакът и малко по малко се прибавя маслото, докато поеме.

Оставя да се доомеси. Преди да започне да се пече козунакът, се отваря капакът, намазва се с жълтък, поръсва се с захар.

Пухкавият козунак в хлебопекарна е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Антонина Тодорова
Антонина Тодорова
На коя програма сложихте хлебопекарната?
16.04.2020 15:12
9
1
Emili
Emili
След омесването оставих да престои един час. Хлебопекарната се препълни. :-) Извадих тестото в намазнена тава. Добавих бадеми и стафиди. Омесих още малко, засуках. Изпекох в предварително загрята на 180° фурна. Стана чудесен! Благодаря за рецептата!
17.02.2019 21:09
12
1
Покажи всички подкоментари