Начин на приготвяне
В купичка се разбъркват 50 мл хладко прясно мляко, 7 г суха мая и 1 с.л. захар.
Разбиват се 3 яйца с миксер и се добавя 180 г. захар, 90 мл прясно мляко, 1 ванилия и кората от 1 лимон.
Смесва се 60 мл разтопено масло с 60 мл олио. Слага се 2/3 от мазнината при яйцата и отново леко се разбърква.
В купа се пресява 550 г брашно и към него се добавя една щипка сол.
Съставките се прехвърлят в хлебопекарната, като се спазва следната последователност: първо яйчната смес, след това млякото с маята и най-накрая се добавя и брашното.
Хлебопекарната се пуска на програма месене - общо 3 пъти за по 30 минути, като по време на месенето постепенно се долива и остатъка от мазнината.
Тестото за козунака се изважда и се слага върху добре намаслен плот или намаслена силиконова подложка за месене.
Разделя се на три равни части и всяко парче се разточва с намаслени ръце на правоъгълна форма. Поръсва се със сушените плодове и се завива на руло, а трите рула се сплитат на козуначена плитка.
Тавичката, в която ще печем козунака месен в хлебопекарна, се застила с хартия за печене и се намазва с мазнина.
Козунакът се прехвърля в тавичката, намаслява се и се оставя да втаса за поне 1 час във фурната на 25-30 градуса, докато удвои обема си.
Разбива се останалото 1 яйце със 1 с.л. прясно мляко и със сместа се намазва козунака, поръсва се с кристална захар и пече 15 минути на 160 градуса, а след това се покрива с алуминиево фолио и се пече до готовност за още поне 35 минути.
Готовият пухкав домашен козунак, омесен в хлебопекарна се изважда от тавичката заедно с хартията за печене и се оставя върху решетка, докато се охлади напълно.
След това се съхранява в плик до консумацията му, за да остане мекичък.
Да ви е сладко!