Вит памук тутманик

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Вит памук тутманик3 / 3
01/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Пухкав вит тутманик - бързо се разрязва и още по-бързо се хапва, особено когато все някой минава покрай тавата"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 2 ч.ч. топло
  • вода - 1 ч.ч. топла
  • олио - 1 ч.ч.
  • белтъци - 2 бр.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • мая - 20 г прясна
  • брашно - около 7 ч.ч.
  • сирене - 200 г
  • краве масло - 125 г меко
  • жълтъци - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете топлите прясно мляко и вода, разтворете маята в тях и добавете олиото, белтъците, разбъркайте.

Прибавяйте пресятото брашно малко по малко, като след втората чаша добавете и солта.

Продължавате с прибавянето на брашно до меко и еластично тесто. Покрийте тестото и оставете на топло да удвои обема си.

Втасалото тесто разделете на 10 еднакви по големина оформени топки.

Всяка топка последователно разтягате на тънка кора, като загребвате с пръсти от мекото масло, поставяте на топчето и внимателно с пръсти разтягате.

Настържете малка част от сиренето върху нея и навийте на руло. Полученото руло оставете да се отпусне, докато разтворите и оформите всички кори на рула.

Започнете да издърпвате (доколкото е възможно) и усуквате всяко руло, като започнете от първото и т.н. Навийте усуканите рула в тава, намазана с масло, като започнете от средата на тавата и така до край.

Останалото масло разпределете върху вития тутманик и оставете за 30 минути да втаса. След което разбийте жълтъците с киселото мляко и намажете.

Поставете тавата с вашия вит памук тутманик в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете до златисто кафяв цвят и готовност за около 35 минути.

Много вкусен и пухкав тутманик се получава!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Виктория Бурова
Виктория Бурова
Ще го пробвам!
04.11.2020 18:52