Начин на приготвяне
Това пиде е от типа плосък хляб с плънка, което още се нарича в много краища по света турска пица. Тя е във форма на лодка, а плънката и може да бъде както от месо, най-често агнешка кайма с много подправки (лахмаджун), така и може да бъде вегетарианска, както в нашия случай.
За по-строгите вегетарианци, които освен месо са изключили от менюто си и млечните продукти, не е проблем да заменят изварата или сиренето (* ако вегетарианската диета позволява млечни продукти и изключва единствено месото) с друг компонент (веган сирене или друг допълнителен зеленчук).
Замесете си тестото, като разтворите маята и захарта в леко затоплената вода. Изчакайте да се образуват мехурчета на повърхността.
Сипете олиото и разбъркайте.
Пресейте брашното в купа и го смесете със солта и зрънцата кимион.
Направете кладенче в средата и в него сипете течните съставки.
Замесете гладко и еластично тесто, оформете го на топка, покрийте с чиста кърпа и оставете да почине и втаса за 30-40 минути.
През това време си пригответе плънката.
Потопете доматите във вряла вода, за да ги попарите. Предварително им направете фин разрез по кожата в основата във форма на кръст. Извадете с решетъчна лъжица и обелете и нарежете на ситно. Също така може и да ги смелите, за да е по-фин соса.
Накълцайте белия лук и чесъна и ги запържете в мазнината до омекване. Сипете доматите, сол и подправките и гответе соса до редуциране на слаб до умерен огън, около 15 минути. Ако доматите ви не са били много сочни, може да сипете и водичка.
Докато се вари сосът, бланширайте и броколите за 6-7 минути, след това ги нарежете на дребно.
Накълцайте и чушките и киселите краставички на малки кубчета.
Втасалото вече тесто разделете на две равни части. Разточете всяка върху кухненския плот, поръсен с едросмляно царевично брашно или грис като за качамак. То освен че ще предотврати залепване, но и ще придаде приятна хрупкавина на печивото.
Корите трябва да са разточени в овална форма, а дебелината им да не е повече от 4-5 мм.
Намажете всяко пиде с доматената паста, без да стигате до краищата, поръсете с краставички и чушки, после с пласт броколи и между тях натрошете сиренето, изварата или каквото сте избрали за случая. Отгоре подредете тънко нарязани ивици червен лук.
Завийте навътре крайчетата и издърпайте леко по дължина, за да се образуват цървулки.
Отгоре поръсете малко зехтин и капки лимонов сок, а може и малко сол.
Оставете за 15 минути и след това пъхнете в загрята на 250 градуса фурна. Пидетата ще се изпекат бързо, за 10 до 15 минути. По ръбчетата ще станат тъмно златисти, което е индикация, че са готови.
Поднесете вегетарианското пиде без месо топло и хапвайте самостоятелно или в комбинация с друго ястие или сос. Аз ги поднасям с чеснов сос и са чудесни.
Добър апетит!