Начин на приготвяне
Задължително бобът се накисва в студена вода от вечерта.
Поставете го в тенджера да заври, измийте и прецедете, поставете го в тенджера под налягане.
Измийте джолана и го подсушете, запържете го в дълбока тенджера с нагрятото олио от всички страни. Поставете го при боба, заедно с една глава лук (нарязана на ситно) и малко сол. Налейте вода, затворете капака на тенджерата и поставете на котлона, варите за 30 минути, след като вентилът започне да съска.
В тенджерата, където сте запържили джолана, запържете почистените, измити и нарязани на ситно зеленчуци, добавете брашното и червения пипер, разбъркайте и изсипете в тенджерата при боба, която се отваря след като налягането е паднало и вентила не издава звук.
Разбъркайте добре и прибавете ситно нарязания джоджен, посолете ако е нужно и варите до готовност, но вече при отворена тенджера.
Бърза и много вкусна боб чорба.
Белият боб с джолан в тенджера под налягане е готов.