Виенска чеснова супа

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Виенска чеснова супа
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
20/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Прочутата Виенска чеснова супа който не е опитвал, той не се е влюбвал в нея"

Необходими Продукти

  • чесън - 2 глави
  • лук - 1 глава, кромид
  • брашно - 3 с.л. с връхче
  • телешки бульон - около 2 л
  • краве масло - 90 г
  • зехтин - 1 - 2 с.л.
  • заквасена сметана - 4 с.л. с връх
  • готварска сметана - 4 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • мащерка - 2 щипки, сушена или 1 - 2 клонки прясна
  • магданоз - 4 с.л. пресен, накълцан
  • черен пипер - на вкус
  • лимони - 1 бр. сока
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Традиционно тази виенска чеснова супа се приготвя през студените зимни месеци, когато тялото има нужда от сгряване и питателна храна. Често дори присъства и на празничната коледна трапеза, поднесена в елегантни купички.

Ако някой не е свикнал или го притеснява силния аромат на чесън, може да изпече едната глава и така лютивината му ще изчезне. Пече се на 180-200 градуса, като се срязва върхът. Може да се завие и във фолио.

След като е готова, скилидките вътре са меки и просто се изстискват и намачкват на паста.

Лукът се смила или накълцва на много ситно. Запържва се на слаб до умерен огън в по-голяма част от маслото с лъжица зехтин. Когато започне да добива светло карамелен загар, се добавя и наситненият или смлян суров чесън, а ако едната от главите е изпечена, се добавя и тя, намачкана на паста.

Бърка се 2 минутки и се сипва брашното. След като и то се запържи (в случай че е необходимо, се добавя още мазнинка) се налива бульонът - топъл, и при непрестанно разбъркване, за да не се образуват бучки.

Аз добавям и лъжица зеленчукова подправка, тип Вегета за обогатяване на вкуса.

Супата се подправя с мащерка, сол и черен пипер и се оставя да покъкри 30 минути под капак, а по желание може да се разреди и с още течност.

За застройката жълтъците се разбиват със двата вида сметана и малко сол. Към тях се сипват два-три черпака от горещата супа и така температурите се уеднаквяват.

Застройката се сипва в тенджерата на струйка и се бърка, като съдът се дърпа от огъня. Ако е останало масълце, също се добавя и то да се разтопи за още разкош.

Тази чеснова супа се поднася гореща, поръсена с магданоз и по желание с още мащерка и черен пипер.

Много подходящо е да се прибави и прясно изцеден лимонов сок във всяка купичка.

Чуден еликсир за сгряване в студените зимни дни.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: