Начин на приготвяне
Почистете заека добре. Направете на порции. Изкиснете го с оцет. След това кипнете порциите заек и изхвърлете водата.
Всички зеленчуци нарежете на едро, като морковите и праза - на колелца, чушките и картофите - на едри парчета. Дъното на тенджерата за печене (с капак за фурна) полейте със със струйка зехтин, подредете след това порциите заек, добавете и подредете зеленчуците /картофите, морковите, чушките, манатарките/.
Направете кашичка като боза от 1 с.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер и чаша бяло вино и прибавете към ястието със заешко. Добавете доматите, букетчето от зелени подправки и стръкчето розмарин.
Овкусете със солта и прибавете бахара, дафиновия лист и черния пипер. Долейте хладка вода, толкова колкото да покрива зеленчуците и два пръста отгоре. Отново полейте със зехтин. Похлупете с капака и печете в умерена фурна за около 2 часа, 2 часа и половина.
Сервирайте ястието от заек със зеленчуци топло!
Вкусно да ви е със Диетична заешка яхния на фурна!
P. S. Заешката яхния приготвих, здравословно и диетично - без никакви запръжки.