Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ориз по милански - Ризото ала Миланезе

Ориз по милански - Ризото ала Миланезе

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Ориз по милански - Ризото ала Миланезе1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Усетете истинския автентичен вкус на Италия с това великолепно Ризота ала Миланезе"

Необходими Продукти

  • ориз - 1 и 1/2 ч.ч. Арборио
  • бульон - 1 литър (зеленчуков)
  • шафран - 1 ч.л.
  • масло - 5 с.л.
  • лук - 1 глава кромид
  • вино - 120 мл сухо бяло
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • сирене - 120 г настърган Пармезан
  • магданоз - накълцан за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кипнете леко бульона и в 1/2 ч.ч. от него разтворете шафрана. Оставете го настрана, а в тиган с дебело дъно загрейте 3 с.л. масло и запържете ситно нарязания лук до омекване, като бъркате с дървена шпатула.

Сипете ориза и бъркайте така за около 5 минути, след което долейте виното, 1/4 от бульона, сол и черен пипер на вкус. Щом оризът поеме леко течността, долейте още от бульона.

Така при непрекъснато бъркане добавете на порции целия бульон. След 10-тина минути излейте и разтворения шафран. След като оризът поеме цялата течност добавете останалото масло, махнете от котлона и разбъркайте с настъргания пармезан. Поднесете ориза по милански с накълцан пресен магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
510
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#205518
Потребител#205518
Това на снимката е Басмати ориз и няма нищо общо със свойствата на Арборио. Арборио ориза колкото повече го готвиш толкова повече се сгъстява докато Басмати не задържа скорбялата толкова добре и става по-сух. Арборио е идеален за ризото/суши, а Басмати за Индийско/Китайско.
25.01.2018 08:33
Vanya Yancheva
Vanya Yancheva
първо на ризотто алла Миланезе не се слага магданоз и черен пипер.Италианците не слагат черен пипер на ориза.
24.01.2018 17:59
Теди
Теди
Но чаена лъжичка шафран не е ли много скъпо, ама много скъпо за това количество ориз и може ли да се замени с друга подобна подправка?
02.06.2013 15:06
1
emi
emi
липсва само златната пло4ка за декорация и е супер!!!!!!!!!!!!!!
26.09.2012 16:38