Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с кафяв ориз и артишок

Ризото с кафяв ориз и артишок

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ризото с кафяв ориз и артишок
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
2
"Здравето започва в кухнята, а ние се грижим за него, като ви даваме изпитани рецепти за вкусни ястия"

Необходими Продукти

  • кафяв пълнозърнест ориз - 100 г
  • артишок - 160 г (обелен и почистен, само сърцевината)
  • лук - 1/2 глава (70 г)
  • чесън - 2 скилидки
  • бяло вино - 50 мл
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - 1/2 ч.л. или на вкус
  • масло - 15 - 20 г
  • пармезан - за настъргване (или друго твърдо сирене или кашкавал)
  • чери домати - 3 - 4 бр.
  • вода - около 350 мл
  • зехтин - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте на умерен огън зехтина и в него запържете накълцаните лук и чесън. Сипете виното и бъркайте на отворен капак 1 минута, за да се изпари алкохолът.

Нарежете сърцевината на артишока на ситно или по-едро, както ви харесва.

Сипете в съда на огъня ориза и артишоците, налейте половината от водата - гореща, и бъркайте докато се поеме. След това налейте и останалата вода и гответе при периодично разбъркване докато зрънцата ориз я поемат и станат крехки.

Кафявият ориз има нужда от по-дълга термична обработка от белия. Придържайте се към указанията на пакета, за да сте сигурни, че ще постигнете добри резултати, тъй като всяка марка и вид могат да изискват различни количества течност и време.

Ако е нужно, налейте още водичка, докато оризът стане готов.

Сложете маслото и разбъркайте. Така ще получите допълнителна кремообразност и вкус. Подправете със сол и черен пипер.

Разсипете в две порции и оставете за 4-5 минути. След това поръсете ризотото с настърган пармезан или кашкавал по избор. Украсете с кръгчета чери домати и поднесете.

Добър апетит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: