Начин на приготвяне
Загрейте на умерен огън зехтина и в него запържете накълцаните лук и чесън. Сипете виното и бъркайте на отворен капак 1 минута, за да се изпари алкохолът.
Нарежете сърцевината на артишока на ситно или по-едро, както ви харесва.
Сипете в съда на огъня ориза и артишоците, налейте половината от водата - гореща, и бъркайте докато се поеме. След това налейте и останалата вода и гответе при периодично разбъркване докато зрънцата ориз я поемат и станат крехки.
Кафявият ориз има нужда от по-дълга термична обработка от белия. Придържайте се към указанията на пакета, за да сте сигурни, че ще постигнете добри резултати, тъй като всяка марка и вид могат да изискват различни количества течност и време.
Ако е нужно, налейте още водичка, докато оризът стане готов.
Сложете маслото и разбъркайте. Така ще получите допълнителна кремообразност и вкус. Подправете със сол и черен пипер.
Разсипете в две порции и оставете за 4-5 минути. След това поръсете ризотото с настърган пармезан или кашкавал по избор. Украсете с кръгчета чери домати и поднесете.
Добър апетит.