Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Крекери»Безглутенови крекери

Безглутенови крекери

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Безглутенови крекери
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
22 мин.
Порции
2
"Единственото, което им липсва на тези крекери, е глутен, нищо друго"

Необходими Продукти

  • киноа - 50 г
  • просо - 50 г
  • кафяв ориз - 50 г
  • маково семе - 1 ч.л.
  • сусам - 1 ч.л. суров
  • олио - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • вода - 80 мл.
  • царевично нишесте - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зрънцата от киноа, просо и кафяв ориз се смилат на фино брашно. Към тях се сипва водата, солта и семената от мак и сусам.

Омесва се гладко тесто, като се поръсва със царевично нишесте, докато спре да лепне.

Тестото се оформя на топка и се разточва между два пласта стреч фолио на тънка кора - около 2 мм. За да няма опасност да залепне, може да се намаже с олио или да се поръси леко с още нишесте.

Нарязва се на малки правоъгълничета, които се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.

Безглутеновите крекери се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна за 10 минути или докато започнат да добиват лек загар и щом ги пипнете, не са лепкави, а втвърдени и сухички.

След като изстинат, хрупкавите крекери се поднасят с любим пастет или разядка.

*Имайте предвид, че са доста твърди заради оризовото брашно, но пък са много вкусни и здравословни.

Все пак, ако не ви допадат много твърдите крекери, то оризът може да се замени с повече киноа или да се сложи само малко от него, като грамажът се допълни от сусам.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: