Начин на приготвяне
Зрънцата от киноа, просо и кафяв ориз се смилат на фино брашно. Към тях се сипва водата, солта и семената от мак и сусам.
Омесва се гладко тесто, като се поръсва със царевично нишесте, докато спре да лепне.
Тестото се оформя на топка и се разточва между два пласта стреч фолио на тънка кора - около 2 мм. За да няма опасност да залепне, може да се намаже с олио или да се поръси леко с още нишесте.
Нарязва се на малки правоъгълничета, които се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.
Безглутеновите крекери се пекат на 200 градуса в предварително загрята фурна за 10 минути или докато започнат да добиват лек загар и щом ги пипнете, не са лепкави, а втвърдени и сухички.
След като изстинат, хрупкавите крекери се поднасят с любим пастет или разядка.
*Имайте предвид, че са доста твърди заради оризовото брашно, но пък са много вкусни и здравословни.
Все пак, ако не ви допадат много твърдите крекери, то оризът може да се замени с повече киноа или да се сложи само малко от него, като грамажът се допълни от сусам.
Добър апетит!