Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски хляб в йенска тенджера

Селски хляб в йенска тенджера

Селски хляб в йенска тенджера
Снимка: Виктория Георгиева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
65 мин.
Общо
95 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • вода - 350 мл топла
  • олио - 20 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • брашно - 600 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплям добре половината вода и в нея разтварям 1 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята. Оставям да си утрои обема. Брашното пресявам със солта.

Когато маята е готова, я добавям към брашното заедно с останалата топла вода и олиото. Меся до меко нелепнещо тесто и до получаване на мехурчета по него.

Оставям да втаса за 50-55 мин. в леко отворена и включена на 50 градуса фурна. След това премесвам и оформям на сфера.

Ръся с брашно и цепвам с остър нож звезда за украса. Слагам хляба в кръгла йенска тенджера и поставям капака ѝ.

След това в студена фурна и включвам на 240 градуса за около 45 мин. Във фурната слагам и метална чашка с вода - за по-мека кора.

Когато покафенее приятно, махам капака и допичам за още 20 мин на 180 градуса. Вадя от фурната и завивам с кърпа.

След около 30 минути вадя хляба от тенджерата и пак го завивам с кърпа.

Селският хляб в йенска тенджера става изключително пухкав с хрупкава коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: