Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Лозови сармички с булгур

Лозови сармички с булгур

Лозови сармички с булгур
Снимка: Илиана Първанова
1 / 7
06/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
30
"Ухае на пролет... и на лозови сармички с булгур"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 30 бр. от буркан
  • булгур от лимец - ½ ч.ч.
  • моркови - 2 бр. средни
  • вода - 1 ч.ч.
  • хималайска сол - ½ ч.л.
  • шарлан - ½ ч.л.
  • пресен лук - 3 перца
  • джоджен - 3 малки свежи листенца
  • киселец - 3 листа свежи
  • магданоз - 1 шепа пресен
  • черен пипер - 1/3 ч.л. смлян
  • кимион - 1 щипка смлян
  • чубрица - 1 щипка сушена
  • босилек - 3 щипки сушен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенжерка на котлона кипваме вода, в която поставяме 30 бр. лозови листа (средна големина), за малко да омекнат.

Изцеждаме листата и ги оставяме да се охладят, докато приготвяме плънката за лозовите сарми.

За плънката: Измиваме ½ ч.ч. лимецов булгур, отцеждаме го от водата и в тенджера на котлон с 1 ч.ч. вода го сваряваме за около 15 минути. Разбъркваме на често, за да не се залепи булгур по дъното. След като е сварен, сваляме тенджерата от котлона.

Измиваме, обелваме и рендосваме на едро ренде - 2 средни моркова, прибавяме ги към булгура.

Измиваме и нарязваме останалите зеленини - 3 перца пресен лук, пресен джоджен 3 малки листенца ( за да не доминира на вкус), киселец - 3 средно големи пресни листа и шепа пресен магданоз / малки листенца. Добавяме шарлан – ½ ч.л.

Овкусяваме с подправките: фина хималайска сол – ½ ч.л., смлян черен пипер – 1/3 ч.л., кимион – 1 щипка, чубрица – 1 щипки и сушен босилек – 3 щипки.

От готовата овкусена смес с помощта на 1 малка чаена лъжичка взимаме по малко булгур и поставяме в лозов лист, като внимателно завиваме / загръщаме лист, за да се оформи малка кръгла сармичка. Всички останали листа завиваме със сместа по същия начин, като оформяме 30 бр. малки сармички.

В тенджера поставяме ветрило – специализирано за варене на пара, и сипваме вода до нивото на ветрилото - не повече. Подреждаме върху него старателно всичките сармички, като внимаваме да не се разгърнат листенцата. Поставяме тенджерата на котлона за 25 минути, докато омекнат лозовите листа.

Лозовите сармички с булгур са готови и може да ги поднесем за обяд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: