Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен шаран»Печен курбан шаран

Печен курбан шаран

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
6432297
Печен курбан шаран
Снимка: Ivana Georgieva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
155 мин.
Порции
6
"Печен курбан шаран, който нетърпеливо чакаме да опитаме"

Необходими Продукти

  • шаран
  • ориз - 200 г
  • лук - 3 глави
  • пресен лук - 1 връзка
  • орехи - 60 г
  • стафиди - 60 г
  • мащерка - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - на вкус
  • олио - 4 с.л.
  • вода - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накисвате стафидите във вряла вода за около 10 минути. Нарежете 1/3 от лука на ситни кубченца и го задушете в дълбок тиган с олио.

Когато лукът придобие златист цвят, добавете и ориза. Пържите докато оризът стане стъклен.

Добавяте към него солта, мащерката и водата. Когато оризът поеме водата, прибавете стафидите, натрошените орехи и ситно нарязания пресен лук. Разбъркайте внимателно.

Измивате и почиствате шарана от люспите.

Пълните го с плънката и зашивате разреза със здрав конец. Останалия лук нарежете на шайби и ги постелете на дъното на тавата. Върху лука слагате пълнения шаран, а около шарана постелете останалата част от плънката.

Поръсвате с малко сол и заливате с вода колкото да покрие плънката. Увивате тавичката с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 1 час.

Отстранявате фолиото, слагате върху шарана лимон, нарязан на шайби, и печете рибата още 30 минути без фолио докато придобие златист цвят. Поднесете шарана топъл.

Печеният курбан шаран е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: