Начин на приготвяне
Накисвате стафидите във вряла вода за около 10 минути. Нарежете 1/3 от лука на ситни кубченца и го задушете в дълбок тиган с олио.
Когато лукът придобие златист цвят, добавете и ориза. Пържите докато оризът стане стъклен.
Добавяте към него солта, мащерката и водата. Когато оризът поеме водата, прибавете стафидите, натрошените орехи и ситно нарязания пресен лук. Разбъркайте внимателно.
Измивате и почиствате шарана от люспите.
Пълните го с плънката и зашивате разреза със здрав конец. Останалия лук нарежете на шайби и ги постелете на дъното на тавата. Върху лука слагате пълнения шаран, а около шарана постелете останалата част от плънката.
Поръсвате с малко сол и заливате с вода колкото да покрие плънката. Увивате тавичката с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 1 час.
Отстранявате фолиото, слагате върху шарана лимон, нарязан на шайби, и печете рибата още 30 минути без фолио докато придобие златист цвят. Поднесете шарана топъл.
Печеният курбан шаран е готов.